Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 January 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Rallarrundan ett mysigt motionslopp

Solen sken över Rallarundan och dess 370 löpare. Kumla/Hallsbergs Orienteringsklubb OK Tisaren stod som värd och bjöd på en bana i vacker och lummig miljö. - Vi ska springa tre lopp den här veckan, närmast Fjugestaloppet på onsdag, sade löpsugna Maria Eriksson och Johan Ingjald.

OK Tisaren anordnade tillsammans med Hallsbergs kommun motionärsloppet Rallarundan under måndagen. Drygt 370 löpsugna dök upp för att avverka de fem kilometrarna i gassande kvällssol. 

OK Tisaren återupplivade Rallarrundan

- Det är ungefär lika många som ifjol, det är helt ok, men vi har försökt marknadsföra det så gott det går och hade kanske hoppats på några till. Men det tar väl ett par år för alla att förstå att loppet inte bara vänder sig till kommunanställda utan till alla som vill vara med, säger tävlingsledare Carina Hall från OK Tisaren.

Rallarundan har funnits i många år berättar Carina, tidigare arrangerad av kommunen men när det blev ett uppehåll för tävlingen för två år sen ryckte OK Tisaren in och såg till att det återuppstod. 

Gemensam uppvärmning sker på fotbollsplanen minuterna innan startskottet till peppande musik. Maria Eriksson och Johan Ingjald från Örebro-klubben IF Start värmer dock upp för sig själva. De har sprungit många lopp tidigare, men aldrig Rallarrundan. Johan siktar på en tid runt 17 minuter och Maria vill under 21.

- Det blir tre olika lopp den här veckan, på onsdag ska vi springa i Fjugesta berättar de.

Carina Hall var tävlingsledare för Rallarrundan.
Vem är 25-killen?

Startskottet går och undertecknad är en av löparna som ger sig av. Ett klassiskt nybörjarmisstag gör sig påmint sekunderna innan start när jag känner att jag glömt tömma blåsan och håller på att pinka på mig. Hur kan man glömma detta? Det är som att springa ut till en fotbollsmatch utan skor. De första kilometrarna blir därför stundtals onödigt plågsamma, men efter ett tag försvinner nödigheten tack och lov.

Banan är finurligt lagd med mycket springande i vacker grönskande natur på slingriga grusvägar till en början. Vissa har öppnat för hårt i värmen och verkar ha problem efter bara nån kilometer medan andra gjort tvärtom och börjar lite långsamt för att öka efterhand. 

Det springer en kille som håller jämnt tempo och har en pinne som sticker upp från sin keps som det står 25 på. Han ser lite lustig ut i sin utstyrsel och jag tippar på att han har blivit utklädd av kompisarna och fått pinnen fastklistrad som present på sin 25-års dag? Eller kanske svensexa? 

Håller på springa ner i ån

Många har klocka som de håller järnkoll på. En tjej viskar något om precis hur långt de sprungit efter en snabb titt på uret och kort därefter springer en kille upp jämsides med sin kamrat och berättar vad de håller för tempo efter att ha stämt av med klockan. Även jag brukar ha klocka för att ha koll på läget vid löpning, men den är glömd till detta lopp och det är faktiskt skönt..

Man slipper bli stressad av att se hur man ligger till och kan lägga all kraft och energi på att hitta ett bra flyt i löpningen. Eller flyt och flyt, efter fyra kilometer är jag så trött och förblindad av svett i ögonen att jag håller på att springa ner i en å! Lyckas dock samla kraft till en hyfsad avslutning och även om några tjejer spurtar ifrån  på upploppet är jag nöjd med tiden runt 24 minuter.

Kort efter målgång kommer en tävlingskollega fram och berättar att han höll sig vid killen med "25-pinnen" större delen av loppet. Det var ju självklart inget annat än någon från OK Tisaren som sprang med och var en vägvisare vilket tempo man skulle hålla om man siktade på 25 minuter, likväl som det fanns vägvisare till andra tider med pinnar i skallen, fyndigt!

Peter Edholm var snabbaste kille och Edita Martuseviciute korsade mållinjen först av alla tjejer.
Norrläning och litauiska snabbast

Av de 370 startande är det en norrläning som är snabbast av alla. Peter Edholm från Piteå, springandes för klubben Riviera Fridrott, med segertiden 16:53.  Peter bor dock i Örebro nu för tiden och jobbar på GIH som fysiolog och tränar ungefär fem pass i veckan. Men han har tränat betydligt mer i yngre dagar.

- Det är kanske 30 procent av vad jag tränade när jag sprang som mest. Jag avgjorde med 200 meter kvar, det var en kille som var jämsides in på stadion, men jag kände mig ganska säker på ta det eftersom jag sprungit mycket på bana innan och är van vid det.

Bland damerna var Edita Martuseviciute snabbast på tiden 18:54. Edita, med meriter från Litauens orienteringslandslag, har bott i Örebro i fyra år ihop med sin pojkvän. Precis som Peter tränar hon cirka fem pass i veckan.

- Det var ett roligt lopp i fin miljö med mycket svängar. Ett bra träningspass för mig!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2014-06-02 21:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla